Stránky

sobota 29. června 2013

Jaké to bylo na kurzu Blogujte o knihách netradičně?

Jak jsem vyhrožoval ve svém čtvrtečním příspěvku, zúčastnil jsem se kurzu Blogujte o knihách netradičně. To abych 451 stupňů nebylo klasickým knižním blogem, abych vás nenudil a abych vás spíše zaujal. A proč se nenechat poučit od někoho, kdo v tom umí chodit, že? 

Na kurzu se nás sešlo nakonec o něco méně než to podle ohlášené sestavy vypadalo, ale to vůbec nevadilo.

Bylo vidět, že Jana alias Margareta je už zkušená knižní blogerka a tak i já, který se nepovažuji zrovna za blogovacího panice nováčka, jsem se dozvěděl něco zajímavého a užitečného. Ať už se jednalo o moje oblíbené opomíjení některých faktů o knihách (jako například označení čteného výtisku, uvedení překladatele apod.), zajímavé tipy, jak obohatit blog, aby nebyl jen o přečtených knihách nebo i třeba takový úvod do "kdo je kdo" v knižní blogosféře. Detaily ale prozrazovat nebudu. Však si na Janin kurz zajděte sami, až jej opět vypíše.


Nakonec na nás čekalo to, čeho se asi většina účastníků kurzu obávala... Vzít do ruky pero a napsat společnou knižní recenzi. Co byste taky čekali od lidí, kteří mají psát o knihách, že? ;)


Na výběr jsme dostali ze tří knížek: Harry Potter a kámen mudrců, Povídání o pejskovi a kočičce a Máj. Nejprve to vypadalo, že se budeme věnovat Harrymu, ale když se ukázalo, že dva účastníci kurzu Harryho nečetli (ano, jedním z těch barbarů jsem i já), tak jsme se přesunuli k čapkovské klasice. 

Rozdělili jsme se do dvojic a vylosovali si úkoly, které odpovídali částem, které by měla správná knižní recenze obsahovat. S kolegyní Hankou jsme si vytáhli téma "hlavní hrdinové" a měli jsme zhruba 10 minut na to, abychom si prolistovali knihu a pokusili se nějak netradičně (protože přeci chceme blogovat o knihách tak nějak jinak, že) charakterizovat "ty dva" z knihy. 

A tady je náš výsledek:

"V povídkové knize jako hlavní hrdinové vystupují pejsek a kočička. Společně hospodaří, i když není zcela jasné, proč spolu bydlí v jednom domečku. Zřejmě proto, že protiklady se přitahují. Pejsek je totiž tak trochu víc nešika a jen tak trochu hloupý. Za to kočička je starostlivá a pořádná. A asi si umíte představit, jak jim to spolu klapalo."



I ostatní se se svými částmi poprali statečně a tak byla výsledkem ta jistě nejúžasnější recenze na pejska a kočičku, co svět kdy spatřil :) 

Ty dvě odpolední hodinky příjemně utekly a když bych měl říct, zda bych někomu, kdo chce psát o knihách, tento kurz doporučil, tak by odpověď zněla: "ANO".


Autorkou fotografií z kurzu je Lucie Hraničková.


Žádné komentáře:

Okomentovat