Stránky

čtvrtek 25. července 2013

Kniha nebo ekniha?

Kniha nebo ekniha
Před asi třemi, čtyřmi léty jsem si koupil Kindle a tuto rozmařilost jsem si omlouval několika důvody. Rozumnými, kdyby vás to zajímalo. Tím asi nejpádnějším byl názor, že ušetřím za místo, které by jinak v domě zabíraly klasické papírové knihy. Ono je totiž potřeba taky mít po ruce i něco jiného než jen knihy a knihy. A tak jsem se těšil na dobu bezpapírovou.

Ale ono to nakonec dopadlo všechno trochu jinak.


První rok mého vlastnictví čtečky elektronické knihy drtivě válcovaly ty papírové, které u nás začaly dokonce ubývat. Ano, zbavoval jsem se těch, o kterých jsem věděl, že už je nebudu znovu číst.

Avšak po jisté době nastal zlom.

Najednou jsem zjistil, že jsem otevřel papírovou knihu. Opatrně, aby to nikdo neviděl a nikdo mi tedy neříkal takové to: "A neříkal jsi, že...?"

To vám byl pocit. A ta vůně... To Kindle prostě neumí. Říkejte si, co chcete. A už vůbec nesvede šustění papíru a nepředá ten pocit v konečcích prstů při otáčení stránek. Skoro jsem si říkal, že hřeším... Že mě Kindle nebude mít rád a při nejbližší příležitosti spáchá rituální sebevraždu v napuštěné vaně. Nebo aspoň skokem ze stolu.

Naštěstí se nic takového nestalo.

Dnes je to tak půl na půl. Některé knihy čtu na čtečce, některé v papírové podobě. Kindle se osvědčuje hlavně pro odbornou literaturu, která vychází primárně v angličtině a tak je nákup na Amazonu často jediným rozumným řešením. A česky vydávanou beletrii si většinou užívám v papíru.

A jak to máte vy? Raději papírové knihy a nebo ty elektronické? Podělte se v komentářích pod článkem!

1 komentář:

  1. Zatím jsem čtečce nepodlehla, i když už jsem je okukovala, když jsem každý týden tahala v kufru do Prahy tři čtyři knížky - to se to pak docela pronese. :) Jsem toho názoru, že papírovou četbu nic nepřekoná - zvlášť ty stářím a nebo naopak novotou vonící knihy - ale na druhou stranu je čtečka prakticky a užitečný pomocník, kterého bych uvítala. ;)

    OdpovědětVymazat